5x onontdekt Nederland per fiets & trein

Als ik mensen vraag om hun vakantiebestemming ben ik vaak stomverbaasd waar ze allemaal naartoe gaan. Vooral de enorme afstanden die daarbij komen kijken lijken meer een statussymbool dan dat het een goeie vakantie zal opleveren. Dat blijkt al helemaal als het grootste deel niet kan motiveren wat hun zo inspireert om zo ver te reizen. Als ik mij bedenk dat het grootste deel nog nooit alle onderstaande pracht-bestemmingen in eigen land bezocht heeft, besluit ik daarover een leuk stukje te schrijven. Hopelijk helpt het jou als lezer om vandaag of morgen nog spontaan erop uit te trekken!
En mooiste van alles is dat het veel goedkoper is dan die verre reizen, al helemaal wanneer je deze locaties buiten het seizoen bezoekt. Het winterse weer is ten slotte maar een bijzaak en geen reden om binnen te blijven. Én, je bent altijd vrij om dezelfde dag terug naar huis te keren, maar voor wie geen genoeg ervan krijgt is blijven slapen altijd een mogelijkheid. Exclusief via mijn blog boek je je gewenste accommodatie met €15,- euro korting!
Owja, en om het ook nog milieuvriendelijk te houden; alle onderstaande locaties zijn uitstekend te bereiken per trein. Je eigen vertrouwde (e-bike) fiets neem je ongeacht je bestemming mee voor slechts €6,20

1. Texel

Texel is een populaire zomerse bestemming, maar juist in het najaar kan een bezoekje aan Texel een heerlijke oase van rust betekenen. Wie in de trein richting Den Helder stapt zal zich verbazen over de grote leegte die in Noord-Holland heerst. Uren lang trekken de lege groene weilanden aan je raampje voorbij waarna het in Den Helder jouw beurt is om de wielen van je eigen fiets verder in beweging te zetten richting de pont. Dan gaat het heel snel, voor je het weet sta je midden op Texel waar je zeker niet de westkust moet vergeten. Een prachtige heuvelachtige fietsroute dwars door duinen naar het noordelijkste puntje van Texel. Ohja, en wil je blijven slapen? Dat kan vanaf 25€ euro bij StayOkay.2. Drielandenpunt

Speciaal voor de sportieve mountainbiker is het een prachtige omgeving vol heuvels, maar ook met een e-bike is dit allemaal prima te fietsen. Het hoogtepunt van dit alles is letterlijk het drielandenpunt zelf,  of beter gezegd; de uitkijktoren! Die is niet het gehele jaar open, maar wel de snackbar waar ze het typisch Limburgse gerecht patat met zuurvlees serveren. Deze locatie is het beste per fiets te bereiken vanaf station Heerlen, vanaf daar is het ongeveer 20 kilometer fietsen. Tijdens de pittige klimmetjes op de heenweg, en spectaculaire afdalingen (waarbij snelheden mogelijk zijn tot wel 50km/h!!!) kijk je je ogen al uit.

3. Zeeland

Met het sluiten van treinstation Hoek van Holland Strand lijkt Zandvoort misschien nog de enige strandbestemming bereikbaar per trein? Misschien wel, maar het mooiste stuk strand vind je toch echt nog steeds iets zuidelijker. Net als de andere bestemmingen is het even een pittig stukje reizen, maar met een goeie podcast voor onderweg is Vlissingen zeker niet onhaalbaar. Hier neem je de pont naar Breskens waar zich wijde stranden een weg banen langs de golven van de kustlijn. Wie hier loopt snapt meteen waarom het de moeite waard is af te reizen naar de Zeeuwse kust.

4. Station De Veluwe

Dat er vele mooie wandeltochten langs het spoor zijn weten veel mensen al. Wat velen niet weten is dat een van de grootste natuurreservaten van Nederland gewoon een eigen treinstation heeft: ”Station Rheden”
Wel even rekening houden met de dienstregeling, want deze trein rijdt maar 1x per uur, maar stopt vrijwel midden in het bos waar tevens ook goede fietsvoorzieningen aanwezig zijn. Een echte herfsttopper, zeker wanneer de blaadjes vallen!

5. Bollenvelden

Je hoeft er bijna de trein niet voor uit, maar blijven zitten is doodzonde!
Want wat is er mooier dan de trein en de fiets richting Hillegom te nemen en jezelf op 2 wielen een weg te banen tussen de grootste gratis Keukenhof van Nederland?! Op de een of andere manier ben ik minimaal 1x per jaar te vinden in de bloeiende bollenvelden; het vereist wel een beetje timing tot de bloei maar het is ieder jaar weer prachtig. Zet eind maart, half april maar alvast in je agenda!