Dag 3: Naar Tournai

Een nieuwe dag om verder te fietsen begint. Terwijl Marina en Tim met de kinderen naar school en werk gaan kan ik nog even uitrusten in hun huis. 

Om 11.45 uur pak ik mijn spullen in en stipt 12 uur vertrek ik. 
Als ik vertrokken ben zie ik iets wat ik nog nooit in mijn leven heb gezien. Ik fiets over een fietspad waar geen einde aan komt. Ruim 50 kilometer lang ononderbroken fietspad langs de Schelde met af en toe een afslag. De kwaliteit is wel Belgisch; overal boomwortels, stukken onverhard en bijna geen fietsers. Vooral in de eerste 25 km kom ik maar 2 tegenliggers tegen. Als ik arriveer bij Typhaine kan ik niet geloven dat ik gearriveerd ben. Ik sta namelijk in the front of een grote villa!

Na dubbelchecken blijkt dat ik goed zit en bel aan. Ja hoor, Typhaine doet open en ze heet mij welkom. Haar ouders komen later thuis maar Nestor – uit Peru waar ik nog steeds niet helemaal van snap wat hij precies doet hier – is er ook. Hij neemt mij mee en geeft een rondleiding door Doornik / Tournai. En ja, tijdens die rondleiding gebruik ik even een gewone fiets die iets praktischer is voor korte stukken. 

Later zit de hele familie moeder ( Nathalie ) , broer (Martin) en Nestor aan tafel. Als vader Pieter binnen komt geeft hij iedereen een kus. Als hij mij een hand geeft en een kus wil geven deins ik terug waarop Stephaine uitlegt dat het alleen in het Franstalige gedeelte van Belgie heel normaal is dat mannen elkaar een zoen (op de wang) geven en vrouwen elkaar alleen een hand geven. Als ik mijn verontschuldigingen aanbied leg ik uit dat het in Nederland heel gay is als twee mannen elkaar zoenen. 
Nathalie spreekt soms gewoon in het Frans tegen mij. Ondanks dat ze hartstikke vriendelijk is lijkt ze er vanuit te gaan dat ik gewoon alles versta. Gelukkig vertalen Nestor – die sinds 6 maanden Frans kan – en Typhaine alles. Ook met de rondleiding door het huis komt er alleen Frans uit waar ik geen enkel woord van versta. Ik spreek gewoon Engels terug. 

Later op de avond krijg ik een driegangen dinner met zelfgemaakte soep, pasta en toetje met wijn en bier. Van die laatste moet ik niet teveel drinken want morgen staan weer nieuwe kilometers op de planning. 
Voor nu neem ik een regendouche en ga lekker slapen.

Een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.