Dag 6-7: Back to York

Smorgens schuif ik met mijn ontbijt aan bij Ian en Wendy. Al snel is Wendy weer geïnteresseerd in Nederland. Wat is nou een typisch Nederlands feest?! Sinterklaas! Maar wie is black piet? Dat is toch racisme? Ze gaat helemaal stuk van het lachen bij idee dat we in de Nederlandse straten feesten met zwarte pieten. Eigenlijk ook best vreemd, maar nee, zwarte piet is zwart omdat hij door de schoorsteen gaat leg ik uit. In Engeland hebben ze Santa Claus. Huh? Is dit plat Engels voor Sinterklaas? Nee, je schrijft echt Santa Claus. Santa Claus komt alleen met kerst. Dat betekent dat ze in Engeland maar een feest hebben in plaats van twee zoals in Nederland. Santa Claus woont niet in Spanje maar op de Noordpool, daar wordt hij geholpen door elfjes in plaats van zwarte pieten en brengt net zoals Sinterklaas kadootjes naar kinderen. Pepernoten kennen ze niet in Engeland, ze zullen het wel te zoet vinden…

Eind van de ochtend maken we een wandeling door het lokale park en daarna is het tijd om terug te reizen richting York. In plaats van alleen de ringweg van York te volgen zal ik nu ook echt het centrum in fietsen om daar mijn volgende host te ontmoeten. Ik weet nog niet of het voor 1 of 2 nachten is. 
Als ik vertrokken ben gaat het links rijden we behoorlijk goed af. Ik maak eigenlijk geen fouten  meer. Net zoals tijdens mijn fietstocht naar Frankrijk is mijn ligfiets hier ook een toeristische attractie. Mensen wijzen vanuit de auto’s en sommige mensen op de stoep stoppen met lopen om te kijken wat er voorbij komt. Na een rit van 6 uur fietsen kom ik om 18.30 in York aan. Omdat we pas om 20 uur afgesproken hebben ben ik te vroeg en breng tijd door in een lokaal park. Er is ten slotte genoeg te doen op social media en een park leent zich uitstekend voor een korte workout. En dan ben ik plotseling ook nog getuige van mensen die een luchtballon oplaten! Erg indrukwekkend om dat van zo dichtbij te zien.  

Om acht uur ontmoet ik mijn volgende host Bartek. Omdat hij weleens in Nederland geweest is kent hij allemaal Nederlandse uitdrukkingen zoals: godverdomme, je moeder, klootzak, lul. Twee van deze kan je letterlijk vertalen naar het Engels zegt hij: “You are a dick” en “your mother”. Kijk, zo leer ik tenminste ook hoe ik moet schelden in het Engels. Verder maken we pizza en laten allemaal foto’s zien waar we in het buitenland geweest zijn.
De volgende dag moet Bartek werken tussen 10 en 20 uur. Als hij vertrekt naar zijn werk ga ik met mijn fiets over de A64 naar het North York Moors National Park om te genieten van de uitzichten. Het is een lange tocht, maar zonder tijdsdruk en met voldoende pauzes waarin ik uitzonderlijk veel Cola en Snickers nuttig zijn de bergen prima te behappen. Ik kom vandaag ook de eerste Nederlanders tegen. Ze rijden voorbij met een Nederlandse kentekenplaat. Als ik savonds terug ben kook ik pasta en als daar na een lange dag fietsen ook nog een glas wijn in gaat kan ik mijn ogen niet meer open houden. 

Morgen keer ik terug naar Hull. Een lange tocht vanaf York waar ik in het goedkoopst geboekte hotel van mijn leven slaap; slechts 13 euro! Voor een hostel zou dat al goedkoop zijn,  maar nee,  dit is echt een hotel. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.