Fietstocht BeNeLux #Het Vinne in Zoutleeuw

Het is vroeg als de zon begint te schijnen. Ik ben moe en draai mij nog een paar keer om. Logisch, want het was een lange zware dag gisteren. Als ik dan eindelijk op sta zijn de gezinnen met de kinderen al vertrokken. Ik pak de tent in, zwaai de fotogroep uit en ben weg. De zon stijgt snel omhoog en de zingende hitte is intens. Omdat ik niet teveel spullen mee kon nemen moest ik keuzes maken. Daarom heb ik geen zonnebrand meegenomen.
De op en afdalingen zijn minstens zo heftig als gisteren en dat kost extra energie. Af en toe schreeuwd een opgefokte wielrenner dat ik opzij moet maar over het algemeen zijn de fietspaden in België zeer rustig.

Onderweg koop ik avondeten in de winkel en als ik vraag of ik kan pinnen kijken mensen een beetje vreemd. Snel verbeter ik mezelf want in België zeggen ze: kan ik het bankcontact gebruiken?
Nadat er 45km op zit kom ik aan in het uitgestrekte natuurgebied van Zoutleeuw. Er is een meid aanwezig die alleen voor de eerste keer aan het paalkamperen is. We proberen vuur te maken en ondanks dat er best veel droog hout is lukt het mij door de vermoeidheid niet om vuur te maken. Gelukkig lukt het het haar wel en mag ik bij haar vuurtje aanschuiven om mijn eten te warmen.
Het water uit de pomp is helder maar geen drinkwater. Na het koken ziet het er roestig uit en daarom gooide ik het altijd weg. Toch drinkt ze het op en dan besluit ik ook het risico te nemen met als hoop voor eens en altijd te weten of die roestvorming in het water echt zo slecht is.
3 uur later zitten we nog kerngezond overeind. Misschien de omgekeerde volgorde, maar als we even later in Google kijken zien we dat 5% ijzer in grondwater normaal is. Of het gezond is komen we niet achter.
Savonds loop ik een rondje langs het plaatselijke meer en kom een vogelspotter tegen. Hij vertelt dat hij de Reeuwijkse plassen kent en vaak vogels spot. We hebben een prachtig uitzicht over het meer en hij weet er veel te vertellen over de plaatselijke omgeving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.