Noorwegen per trein #Dag 2

Ik heb nog nooit zo diep geslapen in een hostel. De stilte in een 8 persoonskamer was onbeschrijfelijk. Omdat het hostel bijna in het station staat kan ik kort voor vertrek uitchecken bij het hostel en mee naar Kopenhavn Lufthavn. Omdat de internationale reisplanner blijft zeggen dat ik met de metro moet en mijn ticket daar niet geldig is, denk ik zelf wel te weten hoe ik daar kom per trein.  Het gevolg is een overstap van 9minuten op een trein die maar 3x per dag gaat. Als  mijn trein dan ook nog stopt voor een rood sein, loopt de stress even op. Gelukkig hou ik nog 4 minuten over voor de overstap maar dan moet ik nog door de douane. Op de een of andere manier zit ik nu toch in de trein naar Göteborg. De brug tussen Kopenhagen en Malmö  is een dubbeldeks brug. Boven rijden de auto’s en beneden de treinen. Het uitzicht over het water vanaf de brug is fantastisch. Wat verder opvalt is dat mensen de trein hier niet gebruiken om naar hun werk te reizen maar als lange afstands vervoersmiddel gebruiken. Veel mensen zitten soms een halve dag in een trein. Ondertussen verandert het landschap met uitgestrekte vlaktes, steeds meer sneeuw. Tussen Gotenborg en Oslo is alles wit. In tegenstelling tot de NS rijdt hier alles tot op de minuut nauwkeurig.

Ik zit al 2 uur met 1 persoon in een wagon. Verder is de wagon leeg. Zo nu en dan staat hij op maar ik snap niet waarom. Hij heeft gewoon een kaartje. Als opeens de douane komt  ondervragen ze hem heel streng. Vervolgens ondervragen ze mij ook en dan besef ik dat 1 woord verkeerd grote gevolgen kan hebben waardoor mijn Engels blokkeert.  Hij vraagt lastige dingen  zoals wat ik precies kom doen in Noorwegen. Dat  neem ik te letterlijk en begin een heel verhaal wat niet de bedoeling blijkt te zijn. Gelukkig loopt de man na zijn vragen verder. Omdat de drugshonden nog moeten komen en ik niet betrokken wil raken bij de spullen van die man overweeg ik te verkassen naar een andere coupe. Maar dan opeens gaan ze alle passagiers tellen en bedenk ik dat als ik ga verkassen alleen maar extra verdacht over kom.

Enkele uren later komt de trein aan in Oslo S. Ik maak een loopje door de stad en schuif aan in het gastvrije restaurant van MCdonalds. Ik kan even wifi gebruiken en wat eten.

Later op de avond zou ik mijn couchsurfhost ontmoeten, maar die is er nog niet. Omdat het buiten druilerig weer is besluit ik even in het verwarmde station NPO gemist te kijken. Maar als ik even later iemand uit Nederland bel wordt mijn gesprek onderbroken door een voorbijganger die zegt mijn taal te herkennen. Hij denkt dat ik drugs verkoop, en doet zelfs een aanbod dat ik drugs uit zuid Europa mag gaan halen. Omdat hij blijft aandringen wil ik escalatie voorkomen dus geef mijn facebook waar hij om vraagt. Daar blok ik hem straks want ik ben geen drugskoerier.

Intussen ben ik op de bank van de couchsurfhosts. Het is een groep vrienden die samen wonen in een huis. Er zijn er alleen 2 van de 4 op vakantie en een meisje ligt al te slapen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.