Noorwegen per trein #Dag 3

Ik heb nog nooit zo’n vage host meegemaakt. Andre was doodstil en geen gesprek mee mogelijk. Achter in het appartement zou een huisgenoot al liggen te slapen. Heel vreemd dat ik haar de volgende ochtend nog steeds niets zie of hoor. Zonder zijn profiel met 25 goeie recensies  was ik opgestapt omdat ik het niet vertrouwde.
In de ochtend zegt Andre dat hij ergens naartoe moet en vertrekt.
Ik mag gaan wanneer ik wil en blijf achter in zijn huis.

Als ik terug loop naar het station schijnt de zon. Vandaag reis ik 1 van Europa’s mooiste treinroutes tussen Oslo en Trondheim dwars door de sneeuw. Dan staat opeens de conducteur voor mijn neus en ben ik vergeten de hele administratieve hatseflats in te vullen. Gelukkig maakt hij er geen punt van en vult hem zelf in.
De trein toetert soms heel hard voor onbewaakte spoorwegovergangen. De verwarming in de trein komt uit de vloer. Alle reizigers hebben dus warme voetjes. Verder zijn alle treinen in Noorwegen voorzien van supersnelle 4g routers. Het is moeiteloos mogelijk om video’s te bekijken. De conducteur werkt hier heel anders dan in Nederland. Ze zijn continu zichtbaar en lopen heen en weer. Ze controleren elke reiziger maar 1x want ze onthouden precies wie ze gehad hebben. Verder kunnen in alle treinen de stoelen onderuit in een slaapstand. Er is geen verschil tussen eerste en tweede klas. Veel treinen hebben een bar met maaltijden of koffieautomaten. De spoorwegen worden gerund door de NSB. Dit heeft niets met de tweede wereld oorlog te maken. Het is een afkorting van Noorse Spoorweg Bond.


Tijdens de reis naar Trondheim worden de dalen uitgestrekter en komen steeds meer Dennenbomen in beeld. Blauwe ijsschotsen steken uit de bevroren meren en de zon zakt langzaam achter de bergen. Veel dingen zijn zo mooi en groot uitgestrekt dat er bijna geen foto van te maken valt. Dan komt de conducteur vragen waar ik vandaan kom en hij ziet mijn trip op mijn interrail kaart staan. En dan komt hij met onverwachts nieuws dat hij 99% zeker weet dat het Noorderlicht vanavond verschijnt boven Trondheim!

Na een treinreis 7 uur en in totaal iets meer dan 2000km vanaf Nederland arriveer ik in Trondheim. Ola staat daar al op mij te wachten. We lopen samen naar zijn huis. Hij woont in een studentenhuis. Een wit houten huis. Omdat drank heel duur is in Noorwegen maken ze zelf wijn. De borrelende jerrycans staan allemaal naast elkaar. Ola kookt typisch Noors. Zalm met aardappel en sla. S’avonds spelen we op de wii. Een echte oude ninendo64.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.