Noorwegen per trein #Dag 4

Als ik aan Ola naar het Noorderlicht vraag moet hij lachen. In Google staan de meest neppe foto’s die toeristen misleiden. Voor het Noorderlicht moet je minstens naar Narvik en zelfs dan moet je geluk hebben. Gelukkig is dat ook niet de hoofdzakelijke reden waar ik voor kom. Tijdens het eten vragen ze naar Belgie en Luxemburg. Als ik vertel dat wij grappen maken over domme Belgen klinkt ze dat niet vreemd in de oren. Noren maken dezelfde grappen over Zweden en de Zweden over de Denen. Dan vraagt Ola opeens of ik wil skiën in een park verderop. Ik zeg dat ik dat nog nooit gedaan heb en dan worden alle studenten aan tafel enthousiast en zeggen dat ik dat moet doen. Ergens schiet door mijn hoofd dat een gipsvlucht niet inbegrepen is, maarja… je leeft maar 1x dus ga ik onbezorgd mee. Ola regelt een hele ski outfit voor mij en we rijden met de bus naar een sprookjesachtig park verderop. Tijdens het skiën kom er al snel achter dat schaatsen veel gevaarlijker is. Want als ik  opeens val, val ik in de zachte sneeuw of struiken. Ik sta zo weer overeind zonder pijn. Er zijn veel scholen met leerkrachten aan het skiën  en verderop ontmoeten we toeristen uit Spanje. Als we thuis zijn bakt Ola pannenkoeken en maak ik een mooie wandeling door de stad. S’avonds is Ola even naar de sportschool en ga ik met een andere huisgenoot pizza maken.
We kijken voetbal en de buurstudenten komen ook langs.

Dan is het tijd om naar de nachttrein te vertrekken. Ola en zijn maat brengen mij met de auto naar de trein. Het afscheid van deze bijzondere studenten is moeilijk. Het leven is erg vergelijkbaar als in een studentenhuis in Nederland, maar het respect voor elkaar is hier eindeloos. Dan geven we elkaar de hand, Ola’s laatste woorden zijn bijzonder en maakt diepe indruk. Nog nooit heb ik bij zo’n bijzondere host geslapen. Als ik het donkere station binnen kom, komen de dikke wolken diesellucht van de trein mij al tegemoet. Ik maak in het donkere Trondheim Centraal een selfie. Dan komt de conducteur vragen of ik mijn rijtuig kan vinden. Hey i saw you also yesterday? Yes, you are the person with the camera! Dan vertrekt de trein, de conducteur doet zijn laatste controle ronde en de lichten gaan uit. Het is doodstil en iedereen slaapt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.