Noorwegen per trein #Dag 5

Het is 4 uur in de nacht als ik wakker schrik. Ik kijk naar buiten en zie overal lampjes in de bergen. Ik val opnieuw in slaap en even later kom ik aan in Oslo S. Oslo Sentraal Stasjion is de gevaarlijkste plek van Noorwegen aldus Ola. Dat heb ik 2 dagen geleden ook gemerkt toen ik met Nederland belde. Binnen de kortste keren werd mijn taal herkent en kreeg ik een aanbod om drugs uit zuid Europa te halen. Als ik uitstap koop ik een beker thee die met 2 euro niet perse duurder is dan in een Nederlands station. Ik heb nog ontbijt in mijn tas en eet dat op. Dan bezoek ik het verschillende mooie parken en het bekende Opera huis van Oslo. S’middags ben ik moe en kijk nog films op mijn mobiel op de gratis wifi in het verarmde Oslo station. Even later besluit ik naar de luchthaven te reizen die 20minuten verderop ligt om alvast te kijken waar ik zondag moet zijn. Er blijken 2 treinen te gaan maar dat heb ik pas door als ik aankom. Terwijl ik netjes op mijn interrailpas invul welke trein ik genomen heb kom ik op het aankomst station niet door de poortjes. Dan ga ik naar een man die vanuit een glazen aquarium extra dure kaartjes verkoopt aan mensen die geen kaartje hebben. Met mijn interrailpas laat hij mij er niet uit. De man kan ik niet verstaan, pas na een paar zinnen heeft hij door dat ik geen Noors spreek. Maarja, zijn Engels is ook moeilijk te verstaan door zo’n gat in zo’n glazen hok. Ik moet perse 90 kroon betalen om eruit te kunnen. Op de terugweg kijk ik goed bij welke trein mijn interrail wel geldig is. Omdat hier geen communicatie over aanwezig is richting de toeristen ga ik toch de discussie aan in Oslo Centraal. De mevrouw die daar overigens niet in een glazen hok zit begrijpt het maar heeft geen geld. Ze kan alleen een nieuwe kaart geven. Wat heb ik daar nou aan als ik al gratis kan reizen in een andere trein die 3 minuten langzamer is. Toch besluit ik het kaartje aan te nemen.


S’avonds spreek ik af met Terje. Een host in de buurt van het station. Voor 130 kroon per persoon nemen we een menu in een restaurant. We hebben vanalles te vertellen. Als we klaar zijn lopen we naar zijn huis. Een prachtig appartement op 13 hoog met ver uitzicht over Oslo. Terje is al eens in Nederland geweest en spreekt sommige woorden Nederlands. We delen samen leuke soorten muziek op Spotify en vertellen over ons leven. Later op de avond gaan we naar het dak om van het nachtelijke uitzicht van Oslo genieten. Ik mag mijn spullen wassen in de wasmachine en ben klaar voor mijn vertrek morgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.