Noorwegen per trein #Dag 8

Ook vandaag moet ik er vroeg uit om richting de trein van 7.57 uur te lopen die om 15.30 uur aankomt in Oslo. Ik maak mijn laatste brood op in de trein en drink een kop thee in het restaurant. Even later komt de conducteur om te vertellen dat de hele trein volgeboekt is. Nicole en ik namen het risico om zonder reservering te reizen en tot nu toe is het altijd gelukt met voldoende plaats. Als er straks mensen komen moeten wij opstaan voor hun. Even later komt de conducteur terug om ons te verwijzen naar plekken van mensen die niet zijn komen opdagen. We verkassen naar achteren maar daar komen we in de vroege ochtend in een volle wagon feestende voetbalsupporters terecht. Voor een uur is dat niet erg,  maar wel voor een halve dag.  Daarom besluiten we opnieuw te verkassen naar het restaurant. Daar raken we aan de praat met de barkeeper. Ik vertel over de grote discussies die momenteel bij de NS aan de gang zijn over agressieve reizigers. Hij vertelt dat in Noorwegen ook mensen zonder kaartje reizen, maar dat is maar heel zelden. Meestal zitten mensen in de verkeerde trein. Over conducteurs die geslagen worden heeft hij geen verhalen. Hij heeft weleens meegemaakt dat mensen soms lastig zijn omdat ze teveel drinken. Even later bedenk ik mij dat ik nog veel te veel koek en noten in mijn tas heb. Omdat ik geen ruimbagage geboekt heb moet ik nog veel koek, chocola en noten eten. En dan kom ik er achter dat ik ook nog een hele hoop mayonaise in mijn tas heb. Hoe langer de treinreis vandaag duurt, hoe meer mensen aan boord komen en hoe meer mensen gaan rondhangen in het restaurant, wc of maken een loopje. Sommige mensen die hun zitplaats verlaten laten telefoons en tablets gewoon slingeren. Alles ligt zo voor het grijpen. Na uren lang door de prachtige landschappen toeren arriveer ik in het Oslo centraal met totaal 4000km op de teller.  Vanaf hier is het nog 20 minuten naar Oslo luchthaven. Ik heb nog 4 uur voor vertrek van mijn vliegtuig. Eerst neem ik afscheid van Nicole. Daarna besluit ik mijn eten te verdelen onder de zwervers die buiten lopen. Ze zijn dankbaar maar ik raak ook in discussies met zwervers die niks van mij krijgen en die ook eten willen. Omdat de oortjes die ik mee heb naar Noorwegen gesneuveld zijn besluit ik van mijn laatste kronen nieuwe te kopen. Het merk heb ik even opgezocht en zie dat ze in Noorwegen 40% goedkoper zijn. Dan is het tijd om de highspeed trein naar Oslo lufthavn te nemen. Als ik uitstap ga ik de douane door. Terwijl ik op de heenweg te pas en te onpas mijn id kaart moest laten zien, kan ik nu gewoon boarden zonder hem ook maar een keer te hoeven laten zien. Bijna het hele vliegtuig is volgeboekt. Gelukkig is de plaats naast mij leeg waardoor er extra plaats is. Uiteindelijk stijgt het vliegtuig vanwege technische problemen met 10min vertraging op. Dan zie ik een paar minuten lang Oslo in het donker van boven. Het is een prachtig uitzicht! Helaas heb ik daar geen foto’s kunnen maken. Dit was het einde van deze trip.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.