Volg je dromen; een carrière met uitzicht!

Eerst even dit: vorige maand heb ik geen blog gepost, dat klopt. Het was een gebrek aan inspiratie en tijd wat af en toe weleens voor kan komen. Gelukkig deze maand weer een kersvers verhaal!

Vandaag kan ik zeggen dat ik precies 1 maand mijn droombaan uitgeoefend heb. Ik wist mijn hele leven al dat ik dit wilde, maar dat geldt niet voor iedereen.
Tegenwoordig moet iedereen zo’n hoog mogelijke opleiding volgen, en als het even kan, het liefst een opleiding met zo’n vaag mogelijke omschrijving. Soms zelfs zo vaag dat deze studenten zelf amper kunnen uitleggen wat ze eigenlijk met hun opleiding willen of kunnen gaan doen. Het zal ongetwijfeld interessant staan op hun CV, maar meer dan dat is het ook niet.

Mij heb je nooit in een universitaire ruimte gezien. Niet dat ik al die mensen gelijk als nerd wil bestempelen ofzo, nee totaal niet. Er zijn mensen die daar ook echt thuis horen en die hele interessante ontwikkelingen doen op maatschappelijk gebied. Maar laatste jaren gaan steeds meer mensen naar de universiteit die daar eigenlijk niets te zoeken hebben.
Ondertussen lijdt Nederland onder een groot chauffeurs, tekort terwijl een schrikbarend groot deel van de Nederlanders een andere baan zou willen. Ik denk dat wanneer wij ons echt richten op het doel dat wij willen behalen, dat vrijwel niets onmogelijk is.

Maar jongeren die nu opgeleid moeten worden vinden het ”saai” om de hele dag rondjes te rijden en willen daarom geen chauffeur worden. Hoewel ik dat zelf totaal anders ervaar is hun reden niet geheel onbegrijpelijk. Mits je het vanuit hun visie bekijkt natuurlijk. Het is een trend dat op steeds jongere leeftijd, steeds meer van kinderen wordt verwacht. Ze worden eindeloos getoetst en meegezogen in een theoretische wereld waardoor ze minder om zich heen kijken. En als ze dan stage lopen doen ze dat meestal 1 jaar in 1 bedrijf. Naar mijn mening zouden deze scholieren een betere afweging tussen beroepen kunnen maken als ze meerdere kortere stage periodes draaien. Dat zou niet alleen beter zijn voor deze jongeren, maar ook voor een betere spreiding over de arbeidsmarkt.

Voor mij persoonlijk geldt dat ik nooit bereikt had wat ik nu bereikt heb als ik mij alleen op school gefocust zou hebben. Van jongs af aan droom ik al van het besturen van een grote bus of vrachtwagen. Als daarvoor betaalde functies bestaan; waarom dan niet? Onderweg is veel te zien.
Zo maken de nu uitgedroogde gele landschappen maken straks plaats voor onstuimig herfstweer, wat uiteindelijk kan veranderen in adembenemende witte plaatjes. Soms is het dan alsof je door een schilderij rijdt. Het verstrijken van de vele kilometers, lange dagen en tijd heeft een meditatieve werking op mijn brein. Elke dag zonder gezeur of sleur als eigen baas op pad; telkens met andere grappige, boze, vreemde mensen in contact komen. Kortom; de hele dag rondjes rijden is zo saai nog niet.
Oke, de vrijheid als chauffeur is natuurlijk ook niet eindeloos. Ik moet mij houden aan een rittenlijst, de navigatie volgen en de planning kan altijd zien waar ik ben, en ja, ook bij dit werk heb je weleens dagen dat alles tegen zit.

En nee, ik wil zeker niet iedereen deze baan adviseren. En nu is het ook weer wat overdreven om hier het tv programma van de NPO ”Ik vertrek” aan te halen. Deze mensen zijn zo ontzettend gedreven dat ze letterlijk hun hele leven op het spel zetten om uitdaging te vinden. Uitdaging is precies wat deze groep mensen drijft, ze hebben het nodig en leven daar letterlijk voor. Maar vandaag heb ik mijzelf op mijn beurt weer laten inspireren door iemand die vertelde dat niet iedereen zo in elkaar zit. Bij die groep mensen gaat het nier om uitdaging, deze groep doet 50 jaar hetzelfde werk zonder zich een minuut te vervelen. Eerlijk is eerlijk, ik moest wel even erg schakelen toen ik deze andere kant van het verhaal inzag. Simpelweg omdat ik mij werkelijk niets bij kan voorstellen bij deze mensen.

Hoe dan ook; komende dagen heb ik weer genoeg nieuwe uitdaging. 4 jaar na het behalen van mijn vrachtwagenrijbewijs ben ik alsnog aan het werk gegaan als vrachtwagenchauffeur en heb ik tot op de dag van vandaag geen moment spijt van gehad 🙂

Een reactie

Gesloten voor reacties.