Zo ontduik je makkelijk de invoerbelasting op AliExpress

Het aantal orders die ik plaats op sites als AliExpress groeit elk jaar opnieuw. Van batterijen, tot een smartphone hoesje, een t-shirt of selfie sticks; je kan het allemaal krijgen daar.
Het enige nadeel is dat de 14 dagen omruilrechten niet van toepassing zijn. Met prijzen die tot wel 75% lager liggen dan in Nederlandse webshops kan je je afvragen hoe erg dat is.  Maar bestellingen boven de €22,- euro worden steeds vaker onderschept door de douane. Die kijken naar het verzendlabel waar het aankoopbedrag op vermeldt staat. Vervolgens berekent de douane 21% btw over dat bedrag en berekent PostNL nog eens circa €13,- afhandelingskosten. Zo kan een pakketje van €25,- plotseling heel onvoordelig uitpakken als daar nog eens €18,- invoerkosten bijkomen.

Nog nooit eerder bestelde ik zo’n duur product in China als afgelopen maand. De waarde bedroeg €300,-
Wie met zo’n aankoopbedrag invoerkosten moet betalen kan zijn portemonnee wel even omgedraaid houden wat zou betekenen dat ik €81,- invoerkosten moet betalen. Omdat ik met die €81,- euro een hoop andere dingen kan doen besloot ik gewoon contact op te nemen met de verkoper.

Chinezen willen namelijk niks anders zoveel mogelijk verkopen. Want wat opvalt als je in China bestelt is dat hoe klein je order ook is, ze er nog alles aan doen om je persoonlijke service te verlenen waar je om vraagt.
Een mailtje met de vraag of het douane bedrag aangepast kon worden van €300 naar €20,- euro was voldoende. Sterker nog; het leek ze allemaal niks te interesseren, als ik het maar zo snel mogelijk zou kopen.

Tijdens de verzending was het natuurlijk allemaal even spannend. Want stel dat het pakket opgemerkt zou worden, en ze ontdekken dat wat erin zit veel duurder moet zijn dan €20,- euro, tja dan moest ik alsnog behoorlijk bijlappen. Maar die kans is nihil, het aantal ingevoerde pakketjes stijgt ieder jaar opnieuw waardoor de douane ongetwijfeld achter zal lopen met inzet van personeel, of de druk dermate hoog is geworden dat kijken naar het waarde label voldoende is.

Wil je dus ook goedkoop een pakketje laten invoeren met een waarde die hoger is dan het vrijgestelde bedrag? Neem dan vooraf gewoon even contact op met de verkoper 🙂